Στο άρθρο

5 τρόποι για να αναπτύξετε το λεξιλόγιό σας – το κλειδί της επιτυχίας στο Scrabble

Πώς να διευρύνετε το λεξιλόγιό σας; Διεύρυνση λεξιλογίου και νίκη στο Scrabble. Πώς να γίνετε καλύτερος στο Scrabble;

Το Scrabble, ως ένα παιχνίδι λέξεων, βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην ποσότητα των λέξεων που κατέχουν οι συγκεκριμένοι παίκτες. Χάρη σε αυτό, είναι σε θέση να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους ανάλογα με την κατάσταση στον πίνακα και να παίζουν συνειδητά. Έχοντας ένα ευρύ και ποικίλο λεξιλόγιο, σίγουρα είναι πιο εύκολο να παίξεις και να κερδίσεις ένα παιχνίδι στο Scrabble.

Τι πρέπει να κάνουμε αν δεν είμαστε σίγουροι για το λεξιλόγιό μας; Ποιες κινήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να το επεκτείνουμε και έτσι να έχουμε επιτυχία στο Scrabble;

Ακολουθούν μερικοί πρακτικοί τρόποι για να επεκτείνετε το λεξιλόγιό σας και να γίνετε πρωταθλητές στο Scrabble!

1. Πρώτα απ’ όλα – διαβάστε, διαβάστε και ξανά διαβάστε

Φαίνεται πως είναι κάτι προφανές, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το διάβασμα για να επεκτείνετε το λεξιλόγιό σας. Πρώτα απ’ όλα – λογοτεχνία. Έστω και τα πιο δημοφιλή, διασκεδαστικά βιβλία για ένα μαζικό κοινό. Ακόμη και σε αυτά μπορούμε να συναντήσουμε πολλές λέξεις τις οποίες είτε δεν γνωρίζαμε είτε δεν τις είχαμε βαθιά στο μυαλό μας.

Σίγουρα η λογοτεχνία και διάφορες δημοσιεύσεις υψηλής ποιότητας θα είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει ιδιαίτερα να μας ανησυχεί. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποκτήσετε μια συνήθεια στο διάβασμα. Τις λέξεις τις θυμόμαστε πιο γρήγορα και πιο φυσικά όταν τις βλέπουμε να χρησιμοποιούνται σε μια πρόταση. Γι’ αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτό που διαβάζουμε, όσο το να προσπαθούμε να διαβάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Με την πάροδο του χρόνου αυτό μας γίνεται συνήθεια και η εκμάθηση νέων λέξεων και των σημασιών τους θα γίνεται πραγματική ευχαρίστηση. Τότε βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα μακριά για να βελτιώσουμε σημαντικά τις ικανότητές μας στο Scrabble.

2. Χρήση λεξικού και συνωνύμων

Όταν γράφουμε κάτι – δεν έχει σημασία αν είναι ένα σημείωμα, αναφορά ή ένα ιδιωτικό μήνυμα – αξίζει να κοιτάζουμε ένα λεξικό. Ας μην περιοριζόμαστε μόνο στον αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο από τον υπολογιστή. Μία καλή συνήθεια είναι ο τακτικός έλεγχος ορισμού των λέξεων που χρησιμοποιούμε και τα πιθανά του συνώνυμα.

Με αυτόν τον τρόπο, η καθημερινή μας επικοινωνία γίνεται πιο αποδοτική. Μπορούμε επίσης να ανακαλύψουμε ότι ορισμένα πράγματα μπορούμε (και μάλιστα θα έπρεπε) να τα λέμε και να τα γράφουμε διαφορετικά απ’ ότι νομίζαμε. Έτσι κερδίζουμε σαφήνεια στις απαντήσεις μας και σεβασμό από τον συνομιλητή.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, επικοινωνώντας με τις λέξεις με αυτόν τον τρόπο, αυξάνουμε και την αποδοτικότητά μας στο Scrabble.

3. Συχνή χρήση νέων λέξεων

Όταν μαθαίνουμε μία νέα λέξη, πρέπει να την εισάγουμε μόνιμα στο μυαλό μας χρησιμοποιώντας τη συχνά. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, μπορεί να αποχωρήσει γρήγορα από τη μνήμη μας. Γι’ αυτό αξίζει να θέτουμε στον εαυτό μας ορισμένες προκλήσεις. Να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε έστω μία φορά την ημέρα τη νέα λέξη κατά την ομιλία μας, σε ένα e-mail ή μέσω ηλεκτρονικής συνομιλίας. Σίγουρα όσο πιο φυσική είναι η χρήση, τόσο το καλύτερο.

Καλό είναι επίσης να επαναλαμβάνουμε από μόνοι μας αυτή τη λέξη στο μυαλό μας ή να σκεφτόμαστε για την προέλευσή της. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε τον μνημονικό κανόνα, αναζητώντας ομοιότητες μεταξύ μίας νέα λέξης με κάποια που ήδη γνωρίζουμε – και με αυτόν τον τρόπο τις θυμόμαστε καλύτερα.

4. Λύση σταυρόλεξων

Το σταυρόλεξο είναι ο προφανής πρόγονος του Scrabble και η λύση σταυρόλεξων μπορεί αναμφίβολα να μας βοηθήσει στο να κερδίζουμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Το σταυρόλεξο μας κάνει με φυσικό τρόπο να ψάχνουμε σε πηγές όπως λεξικά, ορισμούς, εγκυκλοπαίδειες. Με αυτόν τον τρόπο διευρύνει τις γνώσεις μας και – σε μεγάλο βαθμό – το λεξιλόγιό μας.

Βλέποντας λέξεις μέσα στο σταυρόλεξο, θα μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε επίσης ευκολότερα στο μέλλον κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού Scrabble.

5. Σκέψη σχετικά με την προέλευση λέξεων

Όπως πιστεύεται, η παρατήρηση και η εξέταση της ετυμολογίας των λέξεων, είναι δουλειά ενός γλωσσολόγου. Αυτό μπορεί να είναι ωστόσο συναρπαστικό και σημαντικό για τον καθένα μας. Μας διδάσκει για την ιστορία και για το πώς η γλώσσα λειτουργεί στο σύνολό της.

Διαβάζοντας από που προέρχονται οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να μάθουμε επιπλέον έννοιες και συνώνυμα. Μια τέτοια γνώση σίγουρα θα μας βοηθήσει να θυμόμαστε νέες λέξεις και να τις χρησιμοποιούμε αργότερα σε ένα παιχνίδι Scrabble.

Ίσως δημιουργείτε σταυρόλεξα; Δοκιμάστε αυτό το δωρεάν online εργαλείο για δημιουργία σταυρολεξικών – Puzzle Maker.

Ή μήπως λύνετε σταυρόλεξα; Ελέγξτε αυτήν τη δωρεάν ιστοσελίδα που σας βοηθά να λύσετε κάθε σταυρόλεξο https://mots-croisés.fr/.

Αν λύνετε σταυρόλεξα στα πολωνικά, σας προτείνουμε αυτήν την ιστοσελίδα https://krzyżówka.pl/.

Σας αρέσει να παίζετε Scrabble; Δοκιμάστε αυτό το μοναδικό εργαλείο για να κερδίζετε σε κάθε παιχνίδι – Tricher au Scrabble.

Ή μήπως χρειάζεστε να μετρήσετε τις λέξεις σε ένα κείμενο; Μπορείτε να το κάνετε με το Conta Parole.

Μπορείτε επίσης να μετρήσετε λέξεις και γράμματα με το Contador de Palabras.