Στο άρθρο

8 αξιοπερίεργα για το Scrabble που θα σας εκπλήξουν

Το Scrabble είναι ένα παιχνίδι με τόσο πλούσια ιστορία και τόσες πολλές γλωσσικές εκδόσεις, που γράφονται για αυτό σε όλο τον κόσμο μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, ακόμη και συλλογικές επιστημονικές μελέτες. Σίγουρα δεν γίνεται όλες αυτές οι πληροφορίες να ενδιαφέρουν ένα κοινό παίκτη του παιχνιδιού, αλλά ανάμεσα σε αυτές θα βρεθούν και μερικά πράγματα που μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν έκπληξη… Ή να μας βοηθήσουν να κάνουμε μία καλή εντύπωση σε ένα πάρτι ή στο πρώτο ραντεβού!

1.Το Scrabble το επινόησε ένας άνεργος

Εάν είστε αυτή τη στιγμή άνεργος/η και νιώθετε ότι έχετε χάσει κάθε ευκαιρία, μη διστάσετε να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Alfred Mosher Butts. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 υπήρχε ένας άντρας που δεν μπορούσε να βρει εργασία στην αμερικανική αγορά. Ήταν ένας αρχιτέκτονας, ωστόσο δεν είχε βρει μία κατάλληλη εργασία στο επάγγελμά του. Όμως δεν τα παράτησε. Αναλύοντας τους κανόνες των επιτραπέζιων παιχνιδιών, του ήρθε μία ιδέα να δημιουργήσει κάτι καινούργιο. Η αρχή ήταν δύσκολη γιατί πολλοί επιχειρηματίες απέρριπταν την ιδέα του. Ώσπου βρέθηκε ένας πρόθυμος για να επενδύσει τα χρήματά του σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι αυτή ήταν μία από τις καλύτερες επενδύσεις της μεσοπολεμικής περιόδου.

2.Ο δημιουργός του παιχνιδιού κέρδιζε για τα πνευματικά δικαιώματα 50 000 δολάρια ετησίως

Εάν αναφερόμαστε για τον δημιουργό του Scrabble, είναι δύσκολο να μην μιλήσουμε για τα κέρδη του. Φυσικά και ήταν πολύ υψηλά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά κέρδη της εταιρείας Matel και Hasbro, μπορεί να μην φαίνονται και τόσο εντυπωσιακά. 5 σεντ ανά πώληση ενός αντίτυπου δεν είναι πολλά, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τον τεράστιο αριθμό των Σκραμπλ που έχουν πωληθεί. Εκτός αυτού, τα πνευματικά δικαιώματα έχουν λήξει από το 1974. Ο Butts δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για την καθημερινή του ύπαρξη, αλλά σίγουρα ήλπιζε σε κάτι περισσότερο.

3.Οι πωλήσεις του παιχνιδιού είναι 100 εκατομμύρια αντίτυπα… και αυτό μόνο μέχρι το 1993

Οι επόμενες γλωσσικές εκδόσεις εμφανίζονταν σταδιακά για αρκετές δεκάδες χρόνια. Πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το παιχνίδι πουλιόταν κυρίως στην αμερικανική αγορά ενώ στην Πολωνία έφτασε στο αποκορύφωμα δημοτικότητας μετά το 1989. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερη σημασία στην αγορά άρχισαν να έχουν και τα διαδικτυακά ισοδύναμα του Scrabble. Ώσπου οι εφαρμογές για κινητά άρχισαν να αποφέρουν τεράστια κέρδη. Αυτό είναι ένα θέμα όμως που χρειάζεται ξεχωριστή συζήτηση. Αρκεί να πούμε ότι σήμερα όλοι οι κλώνοι (επίσημοι και μη), τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση (μεταξύ αυτών και για τα κινητά), πωλούνται σήμερα ανά δεκάδες εκατομμύρια… ετησίως.

4.Υπάρχει μία παραλλαγή του παιχνιδιού που εξαλείφει πλήρως τα στοιχεία της τύχης

Παρόλο που το Scrabble είναι ένα παιχνίδι στο οποίο η τύχη έχει λιγότερη σημασία σε σχέση με άλλα παρόμοια επιτραπέζια, δεν παύει όμως και εδώ να παρουσιάζει ένα μικρό ποσοστό αυτής. Υπάρχει όμως μία παραλλαγή του παιχνιδιού στην οποία δεν εμφανίζεται καθόλου. Η λεγόμενη βελγική παραλλαγή, δηλαδή ένα παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες χρησιμοποιούν το ίδιο σετ πλακιδίων κι έτσι έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν και το παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο είναι πιο δίκαιο, γίνεται ωστόσο λιγότερο θεαματικό, γι’ αυτό και έχει λιγότερους θαυμαστές.

5.Στην αρμενική γλώσσα παίζεται με 146 πλακίδια

Ο αριθμός των πλακιδίων διαφέρει ελαφρά σε κάθε γλώσσα. Στις περισσότερες κυμαίνεται στην περιοχή των 100 πλακιδίων (ελληνικά – 104, πολωνικά – 100, αγγλικά – 100, γαλλικά – 102, κ.λπ.). Στην αρμενική γλώσσα όμως υπάρχουν έως και 146 πλακίδια! Λευκά πλακίδια υπάρχουν μέχρι και 3. Επίσης μεγαλύτερο είναι και το κάθε τετράγωνο – έχει διαστάσεις 17 επί 17 πλακιδίων. Παρόλα αυτά δεν είναι το μεγαλύτερο Scrabble…

6.Σε μία από τις παραλλαγές του Scrabble μπορεί να σχηματιστεί μέχρι και μία λέξη 25 γραμμάτων!

Ναι, δεν είναι λάθος. Στην σπάνια χρησιμοποιούμενη ανεπίσημη έκδοση του Scrabble, ο πίνακας έχει μέγεθος 25 επί 25 πεδία, γεγονός που καθιστά θεωρητικά δυνατό τον σχηματισμό λέξης που αποτελείται από τόσα γράμματα. Σε πολλές γλώσσες αυτό αποτελεί καθαρά υποθετική δυνατότητα. Στην ελληνική, πολωνική, αγγλική ή γαλλική γλώσσα υπάρχουν τέτοιες λέξεις, αλλά αυτές είναι γλωσσικά τέρατα, δύσκολα μπορούν να σχηματιστούν μεταξύ άλλων, λόγω της πολυπλοκότητάς τους – εξάλλου για να σχηματιστούν θα χρειάζονταν τουλάχιστον τέσσερις κινήσεις. Ο ευκολότερος τρόπος θα ήταν να γίνει στην γερμανική γλώσσα, αλλά και εδώ μία 25 γραμμάτων λέξη είναι πραγματικά σπάνια ακόμη και σε αυτή την παραλλαγή του Scrabble.

7.Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1972 στη Γαλλία

Η ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού απαιτεί την διεξαγωγή του διαγωνισμού μόνο σε μία συγκεκριμένη γλώσσα. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν παγκόσμια πρωταθλήματα στα αγγλικά, ιταλικά, ρωσικά, ολλανδικά, πολωνικά κ.λπ. Ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε ωστόσο όχι στις ΗΠΑ ή στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά στη Γαλλία. Το έτος 1972. Οι αγγλόφωνοι παίκτες μπορούν να αγωνίζονται από το 1991 και οι Ισπανοί από το 1997.

8.Το Scrabble είναι το παιχνίδι των προέδρων της ΗΠΑ, ηθοποιών και τενιστών.

Μεταξύ των παιχτών που ασχολούνται με το Σκραμπλ σε υψηλό επίπεδο, βρίσκονται εκπρόσωποι σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου. Με το Σκραμπλ έχουν παθιαστεί οι ηθοποιοί – Τζένιφερ Άνιστον, Ρίτσαρντ Μπέρτον, ο Πρόεδρος Νίξον ή η τηλεοπτική προσωπικότητα Όπρα Γουίνφρεϊ. Καλά τα καταφέρνει επίσης και η τιτλούχος τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. Η θρυλική Τσέχα λατρεύει να κερδίζει όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στον πίνακα του Scrabble.